Чоризо – символът на корупцията в Испания

rrsrrr-getty_9a4b2502f7Испанският деликатес “Чоризо” се превърна в символ на борбата срещу корупцията на Иберийския полуостров. Както е известно, Испания се тресе от скандал с корупционни практики в управляващата партия и на испанския премиер Мариано Рахой.

“Чоризо” е един от най-популярните деликатеси в Испания. Но името на пикантния салам има и друго значение – крадец и измамник. И докато пиперливият му вкус гъделичка апетита на местни и туристи, да бъдеш наречен “Чоризо” в Испания не е повод за радост, информира БНТ.

За испанците “Чоризо” е нещо повече от забавна игра на думи. Деликатесът стана символ на протеста срещу корупцията, след като имената на високопоставени политици и дори член на кралското семейство бяха замесени в скандали за вземане на подкупи, укриване на данъци и финансови измами. На митинг в Мадрид протестиращи издигнаха хартиени колбаси и скандираха “Няма достатъчно хляб за толкова много чоризо”.

И докато политическите страсти в страната се преплитат с дегустацията на деликатеси, някои собственици на заведения намират начин да се възползват от положението.

Нашият звезден сандвич е сандвичът Урдангарин. Той, както знаете, е зетът на нашия крал и се говори, че има някои лоши навици, като да си присвоява чужди пари. Така че нашият сандвич е направен с иберийско чоризо“, обясни Ракел, собственик на заведение в Испания.

Наричани с името на колбаса са още бившият директор на Международния валутен фонд Родриго Рато и бившият ковчежник на Народната партия Луис Барсенас, който твърди, че в края на миналия век премиерът Мариано Рахой е получавал подкупи от строителни компании. /Actualno

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>