Честит 24 май – Денят на българската просвета и култура

България празнува 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Светският празник за св.св.Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, бележи началото си през Възраждането.

Свързва се по традиция с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато Църквата отбелязва празника на двамата свети братя.

Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина, намираме в “Христоматия славянского язъка” от 1852г. на Неофит Рилски.

През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква “Св. Стефан” в Цариград, заедно със служба и за св. Иван Рилски. На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата “Света Богородица”, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

В словото си, произнесено по случай 24 май 2003 година пред Народната библиотека “Св.св. Кирил и Методий”, академик И. Юхновски обаче разказва за сборник с арменски пътеписи от 1813 г., в който е открито описание от един свещеник, свидетелстващ, че на 22 май 1803 г. го завели в Шумен “на празник на писмеността на българите” и той видял “как те пели тъжни песни и после играли хоро”. Така сега знаем, че първото известно ни светско честване на Кирил и Методий у нас е точно от преди повече от 200 години. Това е най-дълго честваният празник в държавата ни.

В средата на ХІХ век празникът се чествал и в Русия, и в България, във връзка със започналата борба за църковна независимост. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов.

След Освобождението 11 май става всеучилищен празник на славянските първоучители. Тогава възниква и идеята за празничен химн. В Русе, през 1892 г. Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва химна “Върви народе възродени”. През май 1901г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста.

С въвеждането на григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава и Църква, се чества на един ден – 24 май. След 1969 г. се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес вече си имаме два празника – църковен (11 май) и светски (24 май).

Денят на св.св.Кирил и Методий е един от първите официални празници на възродената българска държава, превърнал се в празник на цялостния духовен живот и днес, в светлината на традицията, празникът 24-ти май обединява минало и бъдеще, за да обогати настоящето.

За официален празник 24 май е обявен с решение на 9-то Народно събрание на 30 март 1990 г.

Тържествено общоградско шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май ще се проведе в София.

Началото на шествието е в 10.00 ч. от пространството пред Президентството по маршрут: бул. “Цар Освободител”, пл. “Народно събрание”, бул. “Васил Левски” от кръстовището пред Софийския университет до Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Шествието ще се води от кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на образованието г-н Сергей Игнатов, следвани от министри и официални лица, учители, просветни и културни дейци, ученици и граждани. По маршрута ще се присъединят и ръководството на БАН, Председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева и делегация, академичният съвет на СУ „Св. Климент Охридски”.

В 11.00 ч. е началото на официалната церемония пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека. Програмата включва Тържествен водосвет, отслужен от свещеници на Софийска света митрополия; всеучилишния химн „Върви, народе възродени” от Панайот Пипков в изпълнение на хора на Националното музикално училище „Любомир Пипков”; приветствие на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова; тържествено слово на писателя Алек Попов.

Стихотворението „Аз съм българче” от Иван Вазов ще изпълнят Емилия Живкова и Здравко Георгиев – ученици от І „в” клас на 104 Основно училище „Захарий Стоянов”.

От името на официалните лица на паметника на Св. Св. Кирил и Методий ще бъдат поднесени венци и цветя от гвардейци венценосци. /news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>