ЧЕСТИТО, БЪЛГАРИ! EТО Я ПЪРВАТА ЕВРО БАНКНОТА С НАДПИС И НА КИРИЛИЦА

1357836979---714x400

Новата банкнота от 5 евро, за първи път с изписано наименование и на кирилица, ще бъде въведена в обращение от май 2013 година, съобщи президента на ЕЦБ Марио Драги. Той представи цялостния дизайн на новата банкнота, на която за първи път е изписано на кирилица наименованието на единната валута „евро”, както и съкращението ЕЦБ (Европейска централна банка).

С този исторически акт кирилицата влиза в употреба в еврозоната и разширява влиянието на еврото като глобална валута. Така над 200 милиона души по света, използващи кирилицата, сред които и българите като пълноправни граждани на Европейския съюз, ще могат да прочетат на своя национален език думата „евро”, изписана върху банкнотата.

След присъединяването на България към ЕС в хода на разговорите с европейските ни партньори възникна спор относно правилното изписване на думата „евро”. Този напълно излишен езиков спор стана причина за еднозначна консолидация на българските държавни институции около една безупречно мотивирана национална позиция.

Така се достигне до пълното разбиране от страна на европейските ни партньори и до правилното изписване на думата „евро” на кирилица във всички официални документи на ЕС. Така България даде ярък пример, включително и на себе си, как една аргументирана национална позиция може да се превърне в запомнящ се принос към езиковото и културното многообразие на Съюза.

24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>