Честваме 128 години от Съединението на България

cr3_1378447676На 6-ти септември 2013 г. България празнува 128-та годишнина от обявяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. От 1998 г. денят се чества като официален празник за всички българи.

В София празникът ще бъде отбелязан с шествие от паметника на Незнайния воин до мавзолея на княз Александър Бтанберг. Шествието ще започне в 11 часа. Тържествата в Пловдив ще протекат в присъствието на президента Росен Плевнелиев. Празникът ще бъде отбелязан и в други градове на страната.

След Берлинския договор, подписан през 1878 г., страната ни е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която остава под османска власт. Поради тази причина там започва движение за обединение. През 1880 г. е създаден Български таен централен революционен комитет (БТЦРК), който се бори да осъществи съединението.

През 1885 г. начело на БТЦРК застава Захари Стоянов. Той взема решение Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. На 6-ти септември 1885 г. след навлизането на отрядите на Продан Тишков и майор Данаил Николаев, е арестуван областният управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и е създадено временно правителство начело с Георги Странски. Новото правителство обявява съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Два дни по-късно Александър Батенберг утвърждава с манифест Съединението и за в бъдеще приема да бъде титулуван като княз на Северна и Южна България.  Година по-късно, Съединението е признато и от Великите сили – Германия, Австро-Унгария, Италия, Великобритания, Франция, Русия и с българо-турска спогодба, Източна Румелия официално е призната за присъединена към Княжество България. /Строежи.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>