Черпим опит от Испания за хората с увреждания

20140325_0022След задълбочено проучване България избра да почерпи опит за интеграцията на хората с увреждания от региона Галиция в Испания.

Това съобщи Минчо Коралски, директор на Агенцията за хора с увреждания. „Причината да се спрем именно на Испания е, че е идентифицирана като страна със солиден опит в схемите за защитена заетост и подпомагане на заетостта на хора с увреждания”, допълни Коралски.

Един от примерите, които дава испанската държава на своите колеги в България, са т. нар. Центрове за специална заетост, в които хора с различни увреждания обработват хартия, рекламни материали, правят торбички, пакетират храна и дори рециклират коли.

Освен попиване на опита от Испания програмата предвижда да се увеличат облагите за работодатели, които наемат хора с увреждания, както и център, в който да им се обяснява, че няма разлика дали един счетоводител върши работата си на обикновен стол или на инвалидна количка, обясни директорът на агенцията.

По думите му един от основните проблеми у нас е неразбирането на различния, а не толкова, че няма работа за хората със специални нужди и даде пример с Агенцията за хора с увреждания, в която 45 на сто от служителите имат увреждания, но това не пречи на работата им.

„За да имаме обратна връзка, ще открием и сайт, на който могат да се дават мнения и предложения относно проекта от засегнати лица”, допълни Мариана Кърковска, ръководител на проекта.

/Източник: Новинар.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>