Черен синап

images– Колко знаем за него? Виждали ли сме го? По-често може би изписан на етикетите на бурканчетата или тубичките , пълни с горчица?

Ето, информация: Научно и латинско наименование: Brassica Nigra.

Семейство: Кръстоцветни. Той е много вкусно и пикантно растение, но поради трудностите при събиране ( бере се на ръка ), отглеждането му е много ограничено.

Разпространение: Черният синап се отглежда в цяла Европа. Расте из нивите и тревистите места и на места с глинести или песъчливи почви.

Използваема част: Семената се събират през септември, когато узреят. Цъфти от късна пролет до края на лятото.

Срок на годност: 3 години.

Химичен състав: Съдържа етерично масло, гликозида синергин, мазнини, сернисти съединения, белтъчини, слуз и др.

Действие, приложение и употреба: !!! ВНИМАНИЕ !!!   Само след консултация със специалист! Билката възбужда дишането и храносмилането. Усилва отделянето на жлъчен сок. Действа противобактерийно, поради съдържащите се главно етерично масло и гликозида синергин.

Външно се налага ( под формата на лапи ) при лечение на ревматизъм, артрит, лумбаго, невралгия, бронхит, астма и пневмония. Причинява малка реакция на дразнене на кожата, стимулира циркулацията в зоната, успокоява болките в мускулите и костите.

Основно се използва локално – в лапи (брашно, разредено с равни части вода или 25% брашно от черен синап и 75% ленено брашно).

За температура и грип – под формата на запарка или се смачкват семената и се добавят към ваната. Може да се прави гаргара при зъбобол и болки в гърлото.

Той има същите качества, като лютия червен пипер и джинджифила. Използва се и белият синап ( Sinapis alba ). Всъщност, черният и белият синап са почти идентични с едни и същи  лекарствени добродетели.

!!! ВНИМАНИЕ !!! Дразнещ за кожата и лигавиците! Трябва да се  внимава при прилагането на лапи от чувствителни индивиди, а след продължително прилагане могат да се появят язви.

Противопоказано е използването му при разширени вени, флебит, тромбофлебит, възпаление на бъбреците и стомаха, белодробна туберкулоза, както и в случаите на алергии, разбира се.

Магнетично приложение: Може да се носят семена в чанта, изработена от червен плат за предотвратяване на настинки и за увеличаване на умствените способности.

Статията подготви: Диетолог Екотерапевт – Теодосия Станева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>