ЦИК ще трябва да осигури 430 секции в чужбина за референдума

23_129Има рискове при организирането в чужбина на гласуването на предстоящия референдум, информира Дарик нюз. Това стана ясно от думите на външния министър Даниел Митов след заседанието на кабинета.

По думите му ЦИК ще трябва да открие над 430 секции, но не се очаквало голям интерес в някои страни и даде за пример Турция и Испания. Очаква се местните избори и референдумът да струват близо 50 млн. лева.

Темата за организацията на предстоящите през октомври местни избори и референдум е била обсъдена по време на заседанието на кабинета. Така е било решено вицепремиерът Томислав Дончев да отговаря за организацията, финансовият министър Владислав Горанов ще трябва да внесе в правителството план-сметка за разходите по вота, а МВР ще отговаря за охраната.

Външният министър Даниел Митов трябва да отговаря за организацията и провеждането на референдума извън страната. Според него има страни, в които не се очаква да има голям интерес към допитването.

Митов допълни, че има опасност да не се попълни бройката на членовете на секционните комисии. „Всяка една секционна комисия в чужбина има представител на Министерството на външните работи. Останалите членове са представители на политически партии, ако няма достатъчно, такива се командироват от България или се намират на място от българските общности в чужбина.

Ако обаче няма достатъчно интерес, съществува риск да не можем да попълним секционните комисии”, обясни Митов.

Министърът допълни, че по темата ще разговаря с парламентарно представените партии.

Източник Актуално.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>