Цигареният дим изменя формата на сърцето


Цигареният дим изменя формата на сърцето и предизвиква изменение на сърдечния ритъм, също така въздейства на ензими, контролиращи деленето на мускулни клетки в сърцето. По мнението на учените никотинът или други компоненти на дима предизвикват биохимични изменения в сърцето, което на свой ред влияе на неговата форма.

Учени от университет в Чикаго изследвали влиянието на цигарения дим върху сърцето на плъхове. В течение на 5 седмици една група от опитни животни са дишали въздух с примеси от цигарен дим, а друга група са се намирали в обичайни условия. След 5 седмици сърцата на животните са изследвани с ехокардиограф и микроскоп, определяни са и ензимите, съдържащи се в сърдечната тъкан.
Изяснило се, че при плъховете подложени на цигарения дим, значително се е изменила формата на лявата камера. Освен това учените открили, че активните форми на ензимите, контролиращи деленето на мускулните клетки на сърцето са се увеличили, а също така е отчетено увеличение на нивото на норепинефрина, отговорен за борбата със стреса.
Статията е публикувана в European Journal of Heart Failure.

Ролята на самия никотин във възникването на сърдечно – съдовите заболявания все още не е ясна. В цигарения дим се съдържа обаче не само никотин, но и повече от 4 хиляди други химически компонента, чиято роля все още не е изучена.

framar.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>