Централната избирателна комисия обяви секциите, които ще бъдат открити автоматично в градовете в Европейския съюз

votoЦентралната избирателна комисия обяви секциите, които ще бъдат открити автоматично в градовете в Европейския съюз, в които на изборите през последните пет години е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

Автоматичното откриване на секции в чужбина беше въведено с новия Изборен кодекс. Първоначално ЦИК обяви секции в 26 европейски държави (вижте прикачения файл), но впоследствие с ново решение ден по-късно заличи някои от тях.

От първоначалния списък отпадат Лил във Франция, Вилнюс в Литва, Загреб в Хърватия и Осло в Норвегия. ЦИК се коригира и като отбелязва, че Мостолес и Местолес е едно и също място в Испания.

Извън автоматично откритите, могат да се открият секции по преценка на консула въз основа броя българи и подадените декларации. Ако за някои от градовете се съберат повече от 500 декларации, в нея може да се отворят и повече секции.

До 29 април е срокът, в който ще могат да се подават заявления за разкриване на изборни секции в страните от ЕС, където ще може да се гласува на евровота на 25 май. За да бъде разкрита секция, са нужни поне 20 заявления за населените места, в които има дипломатически мисии на България. В останалите населени места са нужни 40 заявления.

Подаването на заявления ще може да става по електронен път – през интернет страницата на ЦИК, или с подписан формуляр по образец, подаден лично или изпратен по пощата с писмо до посолството или консулството в съответната страна. В едно писмо може да има повече от едно индивидуално заявление. До 3 май комисията трябва да определи местата в държавите, в които ще се образуват секции.

Българските граждани, живеещи в друга държава членка могат да гласуват за представителите само на една страна. Те трябва да преценят дали да участват във вота на държавата, в която живеят, или за някого от българските кандидати, но не могат да направят и двата избора. /Дневник/

Списъкът на ЦИК с местата, където автоматично ще се открият избирателни секции – Изтегляне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>