Цените на жилищата в Испания с първи ръст от 2010 г. през третото тримесечие

Hometainer-21Данните обаче могат да създадат погрешно усещане, че цените са се оттласнали от дъното, предупреждава брокер.

Цените на жилищата в Испания през третото тримесечие са нараснали за първи път от 2010 г. насам, след като икономиката на страната излезе от продължилата две години рецесия, предаде Bloomberg.

На тримесечна база жилищата са поскъпнали с 0,7%, съобщи Националният статистически институт. На годишна база обаче отново е отчетено понижение – този път от 7,9%.

През третото тримесечие на тази година испанската икономика излезе от двегодишна рецесия на фона на повишението на потребителските разходи за първи път от повече от година. Правителството прогнозира, че догодина страната ще отчете достатъчно силен икономически растеж, за да бъдат създадени повече нови работни места, макар че Международният валутен фонд (МВФ) очаква безработицата да не падне под 25% до 2018 г.

“Тези данни могат да създадат погрешно усещане, че цените са се оттласнали от дъното, когато всички останали основни икономически показатели на пазара продължават да говорят за обратното”, коментира Фернандо Енцина от най-големия сайт за имоти в Испания Idealista.com.

“Прекомерната еуфория може още повече да забави необходимото понижение на цените, нужно, за да се възстанови жилищния сектор”, допълва той. /Източник: Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>