Цените на жилищата в Испания продължават да се понижават

índice

Имотите в страната са поевтинели с 15,2% през третото тримесечие.

Цените на жилищата в Испания продължават низходящия тренд заради застоя в търсенето и недостигът на банково финансиране за малкото купувачи, съобщи FT.

Официалната статистика показва, че през третото тримесечие цените на имотите са се понижили с 15,2% спрямо същия период на миналата година.

Очаква се испанската икономика да се свие с поне 1,5% през настоящата година. Същевременно продължават опитите на банковия сектор да провизира рисковите кредити, свързани с имотния сектор, на фона на прогнозите, че цените на имотите ще продължат да се сриват.

Рейтинговата агенция Moody’s прогнозира, че заради икономическия спад, продължаващите мерки за строги икономии и липсата на банково финансиране броят на просрочията по ипотеки и фирмени заеми, свързани с имоти, ще продължи да нараства и догодина.

Испанските банки неотдавна се съгласиха временно да преустановят принудителните извеждания на длъжници от жилищата им заради ескалиращото обществено недоволство и зачестилите самоубийства на затруднени собственици.

По статията работи: Миглена Иванова/ investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>