Цените на жилищата в Испания отбелязват най-силния си ръст от 12 години

0000275853-article3Цените на съществуващите жилища в Испания са нараснали през 2018 г. с най-бързия си темп от най-малко 12 години, тъй като страната продължава да се възстановява от един от най-тежките сривове на имотния пазар в Европа, предава Bloomberg.

Средният годишен ръст от 7,8% се ускорява спрямо 5,1% през 2017 г., сочат данни на имотната компанията Fotocasa.es. Цените на жилищата са се увеличили най-много в Мадрид – с 19,5%. Пазарът остава небалансиран и области като Мурсия и средиземноморското крайбрежие са отбелязали спад от 3,3% миналата година.

Пазарът, който е световноизвестен с ваканционните си жилища и е все по-търсен от инвеститори, които купуват имоти и ги отдават под наем, остава с близо 40% под равнището на пика си през април 2007 г. В следващите години имотният срив и банковата криза накараха правителството да поиска спасителна програма за някои от кредиторите си, които прекратиха молбите за отпускане на кредити и на новото строителство.

Възстановяването се дължи на комбинация от икономически растеж и облекчаване на условията за отпускане на кредити наред с продължаващия недостиг на ново предлагане и притока на инвеститори в последно време.

След Мадрид областите с най-голямо повишение на цените са били Канарските и Балеарските острови, следвани от Каталуния и Валенсия, които разполагат с дълга крайбрежна ивица и са традиционни дестинации за ваканционни жилища.

Испанската икономика вероятно е забавила растежа си до 2,5% през 2018 г., сочат прогнози на Испанската централна банка. Той обаче все още е по-голям, отколкото в много други европейски страни.

„Събуждането на латентното търсене, апетитът на инвеститорите и доходността от жилища под наем в среда на ниски лихви обясняват връщане на интереса към жилищния пазар и това оказва пряко влияние върху цените“, казва Беатрис Торибио, ръководител на отдел „Изследвания“ във Fotocasa.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>