Цените на жилищата в Испания нарастват с най-бързия си темп от кризата насам

subrogacion-hipotecariaЦените на жилищата в Испания нарастват с най-бързия си темп от кризата насам, сочат данни от имотния регистър, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

През третото тримесечие цените на имотите в страната са нараснали с 5,12% на годишна база, показват данните. Спрямо предходните три месеца увеличението е 2,8%. За сравнение, през второто тримесечие годишният ръст на цените достигаше 2,65%.

С последното увеличение цените на жилищата в Испания са вече с 29 на сто под пиковите равнища, достигнати преди срива на пазара. Регионалните вариации обаче са значителни, отбелязва изданието.

Възстановяването на пазара на имоти в Испания се ограничава до най-популярните туристически райони, където търсенето се увеличава силно, както и в столицата Мадрид.

Продавачите и купувачите вече също се адаптират към новата реалност. Много от купувачите, които изчакваха, вече влизат на пазара.

Експертите очакват плавният ръст на цените на имотите в Испания да продължи. Подкрепа на цените ще оказват ниските лихви, подобряването на достъпността на имотите, по-добрите условия по ипотечното кредитиране и устойчивото търсене от страна на чуждестранни купувачи.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова / Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>