Цените в Испания с най-голям спад от 2009 г.

DOCU_GRUPOПрез юли хармонизираният индекс на потребителските цени се свива с 0,4% на годишна и с 1,5% на месечна база.

Потребителските цени в Испания спадат с най-бързото темпо от разгара на кредитната криза от 2009 г., след като понижаващите се работни заплати ограничават способността на търговците за влияние върху цените, пише Bloomberg.

Измерен по европейската методология, през юли хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) в иберийската страна се свива с 0,4% спрямо година по-рано. Това е над медианната прогноза на 12-те анкетирани от информационната агенция икономисти за спад от 0,3%.

На годишна база цените се понижават с 1,5% за месец, а базисната инфлация (след приспадането на цените на горивата и хранителните стоки) е нула.

Гърция и Португалия вече страдат от дефлация, а инфлацията в Италия гравитира около нулата. Спадащите цени в четвъртата по големина икономика в еврозоната са поредният сигнал за Европейската централна банка (ЕЦБ) за предприемане на допълнителни действия с цел разсейване на дефлационните рискове, надвиснали над региона.

Въпреки че цените се понижават, а анализаторите приемат нулевата стойност на базисната инфлация като дефлационна заплаха, испанската икономика се възстановява от 5-годишната криза. През второто тримесечие брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 1,2% на годишна база. Икономистите очакват темпът на растеж да достигне 1,5% през 2015 г.

По-рано днес стана ясно, че ръстът на потребителските цени в Германия се е забавил допълнително през юли до 0,8% в сравнение с ръста от 1% през юни. Инфлацията в Италия, която през второто тримесечие навлезе в третата си рецесия от 2008 г., остана нула през юли. Цените в Португалия се смъкват с 0,7 на сто на годишна база през предходния месец, когато експертите предричаха спад от само 0,2%.

Обобщени данни за инфлацията в еврозоната Евростат ще оповести утре в 12 часа българско време.

Анализаторите предричат ръст на инфлацията в 18-членния съюз от 1,2% догодина спрямо целта на ЕЦБ до малко под 2 на сто.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Петър Нейков /
Източник: Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>