Цената на кредитирането за Испания пада

las-tarjetas-de-creditoСлаби индикации за подобрение в четвъртата по големина европейска икономика.

Испанското правителство продаде три- и петгодишни средносрочни държавни облигации, преминавайки максималната граница на продажбите, постигайки общо 2,54 милиарда евро приходи. Доходността на стандартните десетгодишни облигации падна до 4,275% след края на търга, съобщава Wbponline.

Тригодишните облигации бяха продадени за 0,9 млрд. евро, а доходността им се смъкна до 2,064% от 2,225-те процента,  регистрирани на предишния търг на 19 септември. Процентът на покритие беше 4,24 спрямо 2,25 от миналата емисия. Стойността на петгодишните облигации беше 1 275 милиарда евро, а средната доходност – 3,059% с процент на покритие 2,74 спрямо 2,04% от 3 октомври.

Доходността на стандартните десетгодишни облигации отбеляза най-ниската си стойност за 2013 г. от 2 май насам, отдалечавайки се от тазгодишния 5,418 процентов връх в началото на февруари.

Испания се опитва да се измъкне от седем поредни тримесечия в рецесия, но макроикономическите данни на четвъртата по големина икономика в ЕС все още не показват признаци на възстановяване.

Икономиката на страната се сви с още 0,1% през второто тримесечие. На годишна база свиването беше с 1,7%, сравнено с 2% през предишното тримесечие, породено най-вече от слабото домашно търсене, което отчасти беше компенсирано от положителния принос на външното търсене.

Очакванията са Испания да остане в рецесия и тази година тъй като претърпява сериозен спад на потребителските и инвестиционните разходи, рекордни нива на безработица и последиците от балона на имуществото.

Рекордното равнище на безработицата в Испания намаля до 26,26% през второто тримесечие от 27,16% през предходното. Това беше първият му спад от третото тримесечие на 2011 г., но все още е рано за празненства. Предвижда се безработицата да се качи до 27,3% тази година и да достигне 28% през следващата, показва прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от миналия месец. /Източник: Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>