Цацаров: Има доста сериозни доказателства срещу капитана на кораба “Свети Николай”

Yy1To.Em.8420 български моряци и капитанът Иван Станчев от кораба “Свети Николай” остават задържани в Испания, каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

“До този момент испанските власти са преценили, че трябва да бъде променена мярката за неотклонение на седем от моряците, без в това число да се включва капитанът, за който, доколкото разбирам, са налице доста сериозни доказателства”, посочи той.

“Седмият освободен, е освободен под гаранция и в момента се намира на територията на българското посолство. Чака се разрешение на испанския съд да напусне страната и да се върне в България, което доколкото разбирам ще бъде предприето още днес”, обясни Цацаров.

По думите му, нашите дипломатически власти там действат изключително активно и се опитват да съдействат .

“Тяхното съдействие е свързано със самите контакти с обвиняемите, но не и с облекчаване на тяхното правно положение. Разговаряхме с испанските колеги за този процес, очевидно е намерението им да се стигне до обвинителен акт, очевидно е и че са налице доказателства за много силно участие на граждани от Испания и Колумбия, за които мярка за неотклонение не съществува тенденция да бъде променена.

Имаме уверение, че ще се подхожда максимално обективно”, каза още главният прокурор.

На 15 август 2012 г. 21 българи от екипажа на кораба “Свети Николай” бяха арестувани, след като на борда бяха открити близо 3 тона кокаин.

В България бяха задържани соченият от полицията за организатор на пратката Руслан Колев и собственикът на кораба Дойчин Дойчев.

По-късно и двамата бяха освободени от специализирания съд.  /Източник: Труд.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>