Хуан Карлос подписа абдикацията си, утре е коронацията на Фелипе

zx450y250_2326232Испанският крал Хуан Карлос подписа формално своята абдикация днес, след като вчера сенатът очаквано прие нужната законодателна поправка, която да позволи предаването на трона на сина му принц Фелипе, съобщи “Евронюз”.

Текстът беше одобрен от горната камара на парламента с 233 гласа “за”, пет “против” и 20 въздържали се. Миналата седмица той получи зелена светлина и от долната камара.

Така утре в парламента ще се състои официалната церемония по коронацията на 46-годишния нов крал, чието име ще е Фелипе VI. 76-годишният му баща ще запази титлата главен капитан на армията.

Властите са мобилизирали 7000 полицаи за охрана на утрешните тържествени мероприятия, но не са канени чуждестранни гости, за да се спестят средства в тежките икономически времена.

Магазините вече са пълни с всякакви сувенири с ликовете на новата кралска двойка – Фелипе и съпругата му Летисия. Семейството има две деца – седемгодишната София и осемгодишната Леонор, която ще стане най-младата пряка престолонаследничка в Европа. /Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>