ХОЛЕСТЕРОЛЪТ – ЧАСТ ОТ МЕН И ДО КОЛКО НУЖЕН ЗА ЗДРАВИЯ МИ ДЕН?

Моя снимка 127

 

 

ДИЕТОЛОГ  ЕКОТЕРАПЕВТ

ТЕОДОСИЯ СТАНЕВА

( ЧАСТЕН КАБИНЕТ ПО СВЕТА чрез интернет )

 

ХОЛЕСТЕРОЛЪТ –

ЧАСТ ОТ МЕН И ДО КОЛКО НУЖЕН ЗА ЗДРАВИЯ МИ ДЕН?

 

Какво е холестерола и от къде произлиза името му? Какво означава? Кога и къде е открит?

През 1784 година учени откриват холестерола в твърдо състояние в жлъчни камъни. Или холестеролът от гръцки език се превежда като ¨жлъчка¨ ( chole ) и ¨твърд¨ ( stereos ). Добавена е наставката ¨ол¨ от от алкохол.

Холестеролът, най-просто казано е мастно вещество, съединение в човешкия организъм, част от клетъчните мембрани в тялото, което е в клетките и течностите. Доста голямо количество се произвежда предимно в черния дроб, а останалата част добавяме от ежедневното си хранене.

Всички сме чували, че имаме ли висок холестерол, това е опасно за здравето. Но знаем ли какво означавa и как може да се предотврати или да се предпазим от неговите последици?

И този път, ще ви споделя какво да направите, за да водите по-здравословен живот!

Можем да започнем с това, да разберем, че телата ни се нуждаят от холестерол за да функционират правилно, обаче, излишния в кръвта може да доведе до натрупвания или блокажи в артериите, които да причинят сериозни сърдечно-съдови заболявания.

Нивата на холестерола на даден човек се определят до голяма степен от генетиката, т.е. високия холестерол може да бъде наследствен признак. Но, това е поправимо, дори да сме отключили тази си слабост!

Ако всекидневното ни хранене е с животински продукти, наситени мазнини, транс-мазнини, както и всякакви рафинирани и химично обработени храни и напитки, това повлиява и на нивата на холестерола. Образуват се холестеролни плаки в стените на кръвоносните съдове, а те от своя страна се  свиват ( исхемична болест на сърцето ) и се увеличава риска от инфаркт и инсулт.

!ПРОМЕНЕТЕ  ТОВА! = ! ПРЕДПАЗЕТЕ СЕ!

Какви видове холестерол има?

Кръвтa задвижва холестеролa от червата или черния дроб дo органите, които се нуждаят от него и го присъединява към частици, наречени липопротеини.

Липопротеините са:

Липопротеини с ниска плътност ( LDL )

Липопротеините с ниска плътност ( LDL ) са наричат още ¨лош¨ холестерол. LDL пренася холестерола от черния дроб към клетките. Ако в кръвта съдържанието му е по-голямо, това означава, че  и до клетките отива по-голямо количество. А, щом има в повече, т.е. излишно количество от “лош” холестерол, то той се натрупва в стените на артериите.

От своя страна белите кръвни клетки или т.нар. левкоцити поглъщат излишния LDL холестерол, за да предпазят от натрупването му в стените на кръвоносните съдове, но ненаказано зло в природата няма, това означава, че по същото време се случва  и превръщането му в  окислена форма. А, окислението е равнопоставено на отравяне. Когато организма се трови, там където се отлага ¨лошия¨ холестерол, има все повече левкоцити и се случва възпалителен процес в самата артериалната стена.

И така, колкото повече време трупаме чрез неразумното си хранене “лош” холестерол, стената на кръвоносния съд, толкова повече  се уплатнява. Това е плака, която с времето на безхаберието ни нараства и така стеснява  кръвоносния съд, може и напълно да го запуши. И, следва блокаж в кръвотока в дадена артерия или това са до болка познатите  инфаркт и  инсулт. Те станаха част от живота ни и все повече ги приемаме, че се случват в един момент, без да си даваме сметка, че те не са в нашата реална природа, а лошото в нас превръща холестерола в такъв.

Липопротеини с висока плътност ( HDL )

Липопротеините с висока плътност ( HDL ) – ¨добър¨ холестерол. HDL пренася холестерол от клетките към черния дроб, където той се разтваря.

 ¨Добрият¨ холестерол има съществена роля за поддържане нормалната структура на ендотела ( тънък слой клетки , които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове ) на кръвоносните съдове, чието увреждане е първата стъпка към атеросклероза. И, така високите  нива на LDL намалят, а ниските му нива повишават риска за възникване на атеросклероза.

Липопротеини с много ниска плътност ( VLDL ) 

Липопротеините с много ниска плътност ( VLDL ) пренасят  холестерол и триглицериди ( вид мазнини, които са в кръвобращението и тялото ни ги използва за енергия, но в определени граници. Високите нива на са вече  риск за сърдечно-съдови заболявания ). Образуват се в черния дроб, когато храната ни е богата на  въглехидрати.

Тяхното ниво се увеличава при затлъстяване, захарен диабет и някои видове рак. А, причината е все тази: неразумна мисъл – неразумно хранене!

Вашият холестерол е прекалено висок?

Прочетете общата ми препоръка, тук:

http://spainbg.com/%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BB-%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA

 

С любов,

Контакт за индивидуална консултация с цел ЛЕЧЕНИЕ:
Skype: zdraveyanaaaaaa

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>