Хихон (Gijón)

fotos-gijon-laboral-001Хихон (на испански Gijón, на астурийски Xixón) е град в област Астурия, Северна Испания, който се простира на 181,6 km2 и според преброяването от 2007 г. има население от 274 472 жители.

История

Районът на Хихон е населен от дълбока древност. Свиделство за това са разкритите при археологически разкопки долмени, датирани към 5-тото хилядолетие пр.н.е. По-късно тук възниква римския град Гигия, важен център на Римска Астурия.

Пристанището е главен двигател за развитието на града. Първо през него е минавала част от търговията с американските колонии на Испания, а през 19 век, то става първото в страната специализирано в транспорта на въглища, което бързо води индустриализацията в града.

Икономика

Металургията дълги години е била в основата на местната икономика, но днес тя е изместена от сектора на услугите, където доминиращи са транспортът и логистиката (представени главно с голямото пристанище на Хихон) и туризма. /Уикипедия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>