Хиляди хора демонстрираха в Испания, за да отбележат втората годишнина от създаването на Движението на възмутените

índiceХиляди хора демонстрираха вчера в Испания, за да отбележат втората годишнина от създаването на Движението на възмутените, насочено главно срещу тежкото социално положение и икономическата криза, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Митингите обаче не успяха да мобилизират толкова хора, колкото при зараждането на движението, въпреки рекордната безработица в Испания и предприетите от консервативното правителство исторически мерки за икономии. Без структурна йерархия, спонтанното и аполитично движение до голяма степен изчезна от общественото пространство.

Демонстрациите, които се проведоха в трийсетина испански града, преминаха под надслов “От възмущение към бунт”. Сред издигнатите лозунги бяха “Борбата продължава”, “Заедно, това е възможно”, “Те наричат това “демокрация”, но това не е такава”.

Хиляди хора запазиха минута мълчание в 20 ч. (21 ч. българско време) снощи на централния площад в столицата Мадрид “Пуерта дел Сол”, където Движението на възмутените се зароди спонтанно.

Аполитичното движение изразява гнева на испанците от безработицата, корупцията и прекалено либералната икономическа политика на правителство. То се появи изненадващо в една страна, където въпреки тежката криза недоволството получаваше слаб израз допреди две години.

През този период безработицата в Испания продължи да нараства и в момента е на рекордното равнище от 27,2 процента. Делът на безработните сред младежите е два пъти по-висок. Мнозина висококвалифицирани испанци емигрират. Испания през повечето време е в рецесия през последните четири години.

Вчерашните демонстрации изразиха недоволството на голям брой испанци от факта, че финансовата криза не стихва въпреки суровите мерки за икономии, предприети от правителството в ущърб на смятаната от мнозина за даденост социална държава. Дясната Народна партия, която дойде на власт през 2011 г. в условията на дълбока криза, се надява да събере до 2014 г. от съкращаване на разходи и повишаване на данъци 150 милиарда евро, за да намали бюджетния дефицит, пише БТА. /Днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>