Хиляди протестираха в Мадрид за разрешаване на абортите

Miles-de-personas-se-concentran-en-Madrid-para-protestar-contra-la-Ley-del-AbortoХиляди протестираха в Мадрид с искане за разрешаване на абортите и против правителствен законопроект, който забранява доброволното прекратяване на бременността.
С призиви за оставка на министъра на здравеопазването Алберто Руиз Галярдон и плакати с надпис “Това са моите права, това е моят живот” активистки за правата на жените, облечени в лилави жилетки, което е цветът на феминистките в Испания, посрещнаха на мадридската гара Аточа влак, пълен с протестиращи от Северна Испания. 

Вчера “влакът на свободата” беше във Валядолид, където се провежда национален конгрес на управляващата Народна партия и също беше посрещнат от 1000 – 2000 съмишленички.

Делегация на протестиращите ще внесе днес в парламента манифест за разрешаване на абортите. Правителственият законопроект за абортите цели да замени закона, приет през 2010 г. от предишното, социалистическо правителство, който позволява аборт преди 14-ата седмица на бременността на всички жени и преди 22-ата седмица в случаи на малформация на плода или сериозна опасност за здравето на майката или бебето.

Законопроектът на сегашния десен кабинет отменя тези възможности и беше критикуван от левицата, от феминистки организации и дори от някои представители на десни партии заради това, че не взема предвид случаите на малформация.

/Дир

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>