Хиляди протестираха в Испания срещу нов закон за демонстрациите

imagesХиляди протестираха в края на седмицата в центъра на Мадрид срещу проекта за нов закон, който предвижда тежки глоби за т.нар. несанкционирани демонстрации. По-голямата част от протеста премина мирно, но имаше и сблъсъци с полицията, в които са арестувани 7 души и са ранени 23-ма, от които 14 са полицаи.

Местните медии съобщават, че над 1200 полицаи са били разположени за поддържане на реда, докато участващите в демонстрацията са скандирали “Гласът на народа не е незаконен”.

Предложеният закон предвижда при незаконни протести пред сградата на парламента организаторите да бъдат глобявани с до 30 000 евро. Ако демонстрацията премине в насилие, глобата скача до 600 000 евро. Ако участниците в нея крият лицата си, глобата е 30 000 евро.

Много е вероятно текстът да мине без проблеми в парламента, защото управляващите консерватори имат там мнозинство.

Безработната Аманда Гарсия казва пред “Ройтерс”: “Те искат да наложат закон, който да ни затвори устата и да не можем да казваме какво се случва в здравеопазването, с образованието, безработицата и изобщо всичко, което ни причиняват тези непотребни политици в страната.”

Малка група протестиращи изляха гнева си върху полицията, като засипаха униформените с бутилки и пиратки и потрошиха няколко коли. Полицията отвърна с гумени куршуми.

Недоволните от проектозакона казват, че той потъпква свободата на словото и волеизявлението в страна, където те се ценят след десетилетията диктатура на Франко. /Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>