Хиляди испанци ще си поделят 2.5 млрд. евро от традиционната зимна лотария

índice

Традиционната испанска лотария “Ел гордо”, известна като “най-щедрата лотария в света” беше изтеглена днес и зарадва хиляди испанци. Те ще си поделят печалбата от почти 2.5 млрд. евро, съобщи БНТ.

Най-голямата награда от 4 милиона евро ще се подели между печеливши билети, купени от 15 различни града в Испания. В очакване на тегленето цял ден тръпнеха около 28 милиона притежатели на билети.

По-малките сред по-големите награди са от около 200 хил. евро. Толкова спечели Луис от малкия град край Мадрид Алкала де Енарес. “Бащата на приятелката ми ни подари билета. Парите ще отидат за семейството. Просто не знам какво да кажа”, коментира той след еуфорията от печалбата.

За първи път тази година в 200-годишната лотария има спечелил по интернет, но за последна година сумите няма да бъдат облагани с данък. Както цялата икономика на страната, играта също е пострадала от кризата през последните години. Приходите от закупени билети, които струват по 20 евро, са намалели с 8% спрямо миналата година.

Големият брой на спечелилите не е случаен. “Ел Гордо” може да се определи като социална лотария, чиято цел е да награди максимален брой хора макар и с по-скромни суми.

Вчера друга предпразнична лотария – тази във Франция – зарадва само един човек. Той получи рекордната сума от 102 млн. евро.

/dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>