Хиляди испанци отново протестираха срещу икономиите и безработицата

images

Хиляди се включиха вчера в демонстрации в Мадрид, Барселона и други испански градове, за да протестират срещу безработицата и мерките за икономии и да настояват за политически реформи по призив на големите синдикати, предадоха БТА и “Франс прес”.

Мадридското шествие със скандирания “Оставка” премина през центъра на столицата, събирайки няколко хиляди държавни чиновници, служители от транспорта, лекари и медицински работници, които от месеци протестират в подкрепа на държавното здравеопазване.

Двата големи испански синдиката – “Общ съюз на трудещите се” и “Работнически комисии”, подкрепени от граждански сдружения – свикаха протестни прояви в 60 града “срещу безработицата и за възраждане на демокрацията”.

Този вид протести с различна посещаемост се множат в Испания заради политиката на икономии, която повече от една година води дясното правителство на Мариано Рахой.

Различни корупционни афери, които опетниха управляващата Народна партия, както и кралската фамилия, също подхраниха недоволството сред част от обществото на фона на високата безработица и рецесията.
Целта на тези демонстрации е да предизвикат радикална и спешна промяна в икономическата политика както в Европа, така и в Испания, се посочва в комюнике на “Общ съюз на трудещите се”. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>