Хиляди испанци демонстрираха против “държавен преврат срещу демокрацията”

zx450y250_2248144Хиляди испанци протестираха вчера срещу хаоса на бюджетните съкращения и проектозаконите за аборта и опазването на реда на испанското консервативно правителство, заклеймявайки извършвания според тях “държавен преврат срещу демокрацията”, предаде “Франс прес”.

Демонстрантите отбелязаха годишнината от опита за държавен преврат на 23 февруари 1981 година срещу тогава младата испанска демокрация, обединявайки твърде различни искания на плакат, на който можеше да се прочете: “За нашите права и свободи. Против посегателството срещу демокрацията. Не на репресиите”.

“Днес гражданите искат да заклеймят факта, че обществото преживява нов държавен преврат срещу демокрацията”, заявиха десетки сдружения и граждански платформи, които организираха демонстрацията, допълвайки, че този път превратът не е военен, а финансов.”

“Те дават най-лошото на работещите и на средната класа и запазват за себе си най-доброто”, заяви безработният от един месец строител Педро Мигел, имайки предвид под “те” правителството на консерватора Мариано Рахой.

“Свобода на словото”, “Те няма да ни накарат да замълчим”, “Законът за сигурността на Рахой е като на Франко”, гласяха някои от плакатите на демонстрантите.

Ако бъде окончателно одобрен, законопроектът за абортите ще ограничи правото на аборт на жените само до случаите на изнасилвания или когато те могат да представят доказателства, че бременността представлява сериозен риск за психическото или физическото им здраве.

Друг закон предвижда тежки глоби за нарушения като предизвикване на безредици пред парламента, изгаряне на националния флаг и обида на държавата, отбелязва “Асошиейтед прес”. /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>