Хиляден протест в Мадрид против забрана на абортите

images (4)Хиляди хора, повечето жени от всякакви възрасти, протестираха днес в Мадрид в подкрепа на абортите и срещу правителствен законопроект, който забранява абортите.
С викове “Свобода за абортите” протестиращите, организирали се по призив на феминистки движения, прекараха известно време пред министерството на правосъдието, преди да се съберат в центъра на града, искайки оставката на министъра на правосъдието Алберто Руис-Галярдон.”Този закон ни връща 40 години назад. Имам две дъщери и те могат да бъдат засегнати”, каза 42-годишна протестираща. “Мисля за свободите на всички жени. Църквата не трябва да се меси в политиката“, допълва жената, дошла специално от Естремадура, Западна Испания, на неколкостотин километра разстояние.

Правителственият законопроект за абортите цели да замени закона, приет през 2010 г. от предишното, социалистическо правителство, който позволява аборт преди 14-ата седмица на бременността на всички жени и преди 22-ата седмица в случаи на малформация на плода или сериозна опасност за здравето на майката или бебето.

Законопроектът на сегашния десен кабинет отменя тези възможности и беше критикуван от левицата, от феминистки организации и дори от някои представители на десни партии заради това, че не взема предвид случаите на малформация.

На 1 февруари също се състоя многохиляден протест срещу законопроекта, който бе приет на 20 декември и предстои да бъде внесен в парламента. /Дир

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>