Хванаха китайци на летище София пристигащи от Мадрид с 2 млн. змиорки

1baae6d30c43c6616cab1942bdf07dcbСлужители от отдел „Борба с наркотрафика” на Митница “Аерогара София” задържаха двама китайци с 2 милиона змиорки от критично застрашен вид.

Змиорките са били в 8 контейнера от стиропор в чекирания багаж на двамата китайски граждани, пътуващи от Мадрид за София, съобщиха от пресцентъра на Митниците. Пътниците са настоявали пред митническите служители, че в специално опакованите контейнери пренасят храна. При проверката обаче било установено, че контейнерите съдържат пликове със змиорки – бебета. За случая е информирана Регионалната инспекция по околна среда и водите в София, които са дали експресно експертно становище, потвърждаващо съмненията на митническите служители, че задържаните змиорки са от критично застрашения вид европейската змиорка (Anguila Anguila).

Anguilla Ангуила е вид, защитен от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора, и търговията с него без разрешително е забранена. Видът е с голяма търговска стойност, защото малките змиорки се продават в Европа на цена средно по 500 евро на килограм, докато в азиатските страни цената им стига до 1300 евро на килограм.

Змиорките са транспортирани спешно към Спасителния център в Аквариума във Варна. Китайските граждани са задържани за срок от 72 часа.

Случаят е докладван на Софийска градска прокуратура и по него е образувано досъдебно производство.

В края на декември 2011 г. при проверка на пратка за износ на летище “София”  бяха открити 120 кг живи змиорки от критично застрашения вид Anguilla. Те бяха доставени с чартърен полет от Испания на българска фирма, която след сложна схема на покупко-продажба и трябвало да ги откара до Филипините.

Източник Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>