Хамилтън победи в Испания след оспорвана битка с Фетел

00664062Люис Хамилтън отстъпи на старта, но след това поведе пред Себастиан Фетел и така победи в състезанието за Гран При на Испания. Пилотът на Мерцедес направи всичко по силите си, за да настигне опонента си от Ферари, а след това и да го задържи зад себе си до финала.

За съжаление другият пилот на Мерцедес, Валтери Ботас, отпадна заради технически проблем, а на Ферари, Кими Райконен – заради удар на старта с Макс Верстапен. Така до първия си подиум този сезон стигна Даниел Рикардо с Ред Бул.

Ето как се разви всичко:

Състезание за Гран При на Испания 2017 
Добър старт за Хамилтън, но нищо в сравнение с този на Фетел, който го изпревари и повежда колоната още преди първи завой. Така Люис остава втори, а Валтери – трети. Назад Кими Райконен и Макс Верстапен се докосват на пръв поглед леко, но всъщност поражения има и по двата болида. Зад тях до контакт стигат и Фелипе Маса и Фернандо Алонсо.

След края на първата обиколка стюардите обявяват, че ще разследват инцидентите от старта. “Окачването ми”, проплаква Верстапен по радиото. Същото е положението и с Кими, който спира при 10-и завой, докато Макс поне се прибира в гаража. В пита влизат и Даниил Квят и Фелипе Маса за комплект нови гуми. Същото прави и Хюлкенберг и се връща седми на пистата. В това време Фетел увеличава преднината си пред Хамилтън до 2.7 секунди и не му позволява да влезе в DRS зоната.

Стюардите решават да не предприемат действия срещу Верстапен и Райконен. От повторението се вижда, че Ботас прави контакт с Райконен и го запраща към Верстапен. “Някой ме удари отзад”, потвърждава Кими.

Състезание за Гран При на Испания 2017 

От следващите повторения става ясно, че Алонсо излиза от очертанията на пистата след контакт с Маса и Фернандо обвинява Фелипе по радиото. 

“Не е лесно да го следвам”, съобщава Хамилтън на тима си, визирайки Фетел, който е с 2.5 секунди пред него в седмата обиколка. Комуникацията с другия пилот на Мерцедес е: “Валтери, най-важното в момента е да вдигнем темпото, ако е възможно”. От Пирели напомнят, че Ботас има плоско петно на гумите си от вчерашната квалификация. Хамилтън наваксва две десети в последната, 12-а обиколка. “Това е критичен момент от състезанието, Люис. Дай всичко от себе си”, окуражават го от Мерцедес.

Стюардите обявяват, че ще разгледат инцидента между Ботас, Райконен и Верстапен, а колкото до Алонсо и Маса – няма да предприемат нищо.

В 13-ата обиколка Алонсо влиза в бокса и получава нови гуми софт. Връща се на пистата 14-и, докато за същото упражнение отива съотборникът му Стофъл Вандоорн. В питлейна става напечено – Магнусен и Сайнц влизат в един и същи момент. Пилотът на Хаас първи получава гуми и остава по-напред, но Сайнц се опитва да го изпревари на изхода и завършва в тревата.

В 15-ата обиколка за смяна отива и Фетел. Ферари правят добро спиране, но Себастиан излиза зад Уилямс. “Това е шансът ти, Люис”, веднага казват от Мерцедес на Хамилтън. Британецът записва най-бъза обиколка, докато Фетел изпреварва Рикардо.

Стюардите отново обявяват, че няма да наказват Ботас, Райконен и Верстапен. След това Фетел записва най-бърза обиколка с новите си гуми.

Състезание за Гран При на Испания 2017 

Хамилтън дава всичко от себе си и докладва: “Мога и повече, ако трябва, но…”, едва поемайки си въздух. “Но това не е най-подходящият момент”, допълва Люис, докато е на 2 секунди от Фетел. “Сега създаваме възможности за по-късно в състезанието”, отговарят му от Мерцедес. След малко Хамилтън влиза в бокса. Така в 21-вата обиколка Люис преминава към медиум смеси. След малко за гуми отива и Даниел Рикардо и Ботас повежда от Фетел и Хамилтън, но пък Валтери не е влизал в бокса. Дали ще успее Фетел да го изпревари?

Себастиан отваря DRS-a и се опитва да атакува финландския пилот на Мерцедес, но той се защитава от вътрешната страна. След малко Фетел опитва отново и този път успява, като преди това Ботас допуска грешка при 10-и завой и блокира колелата си.

В крайна сметка Себастиан губи над три секунди зад Ботас спрямо Хамилтън и сега ще трябва да даде много газ, за да навакса. В 27-ата обиколка Валтери влиза в бокса и получава нов комплект медиум. В това време Хамилтън пита отбора какво е темпото на Фетел и отговорът е, че благодарение на деградацията на гумите, ще може да се задържи близо.

Себастиан все още не е слагал по-бавните медиум смеси, за разлика от Люис.
До 30-ата Фетел вече си е създал преднина от 6.1 секунди пред Хамилтън. Ботас прави по-добри обиколки от съотборника си заради по-новите гуми. От Мерцедес напомнят на Люис: “Първо трябва да отговорим на темпото на Фетел, а след това да затворим дистанцията”.  Напомнят му, че в края на състезанието Фетел ще е с медиум смеси. 

Алонсо влиза за втори път и получава медиум, но ще успее ли да спечели точки пред родна публика? Жълти флагове заради Маса, който се докосва до Вандоорн при първи завой. Пилотът на Макларън се озовава в чакълa със счупено окачване. Пореден труден уикенд за тима от Уокинг.

Механиците на Мерцедес са в готовност в питлейна, но само блъфират, нито един от пилотите им не идва. След малко се появява Хамилтън, който влиза от втора позиция и получава гуми софт. Връща се на пистата без да губи второто място. В същата обиколка за гуми отива и Фетел, взима медиум. Излиза почти гума до гума с Хамилтън и надделява. “Това беше опасно”, казва Хамилтън по радиото.  Люис се опитва да си върне позицията при първи завой. В този момент отново жълти флагове – този път заради Ботас, който е спрял на пистата и от болида му излиза пушек.

Състезание за Гран При на Испания 2017 

Първият, облагодетелстван от отпадането на Ботас, е Даниел Рикардо, който току-що бе преминал към гуми софт. Това е първото отпадане на Валтери този сезон. Рикардо, благодарение на по-новите си гуми, записва най-бърза обиколка. Назад Паскал Веерлайн със Заубер прави чудеса – германецът е седми и държи зад себе си Карлос Сайнц с Торо Росо.

Нещата са напрегнати за всички – Хамилтън моли инженера си да млъкне и да го остави да се съсредоточи върху карането. Това помага и Люис атакува успешно Фетел при първи завой. “Не се предавай, той ще има проблеми с гумите”, казват Ферари на Фетел.

Стюардите обявяват, че няма да разглеждат инцидента между Хамилтън и Фетел, но пилотът на Мерцедес има и други проблеми – съобщава, че задните му гуми прегряват и пита какво да прави. Ферари явно са слушали радиото на Мерцедес и веднага докладват на пилота си за трудностите на Хамилтън. “Усетих още преди няколко обиколки”, отговаря Фетел.

“Хайде да преминем към план C?”, питат Ферари Фетел. Отговорът е: “Не знам, май Хамилтън не си ползва гумите докрай”. Дали става дума за още едно спиране за софт?

В 57-ата обиколка Хамилтън води с 3.8 секунди. Британецът бе с 0.3 секунди по-бърз в предишната обиколка и Мерцедес му казват да запази дистанцията, за да не може Фетел да премине към стратегия с три спирания. 3 обиколки по-късно Фетел се е приближил с 0.7 секунди, но не може да си позволи три спирания. След това пилотът на Ферари влиза в трафик и попада на Маса при 10-и завой, който както в Русия, така и тук му попречва. “Защо винаги трябва да е Маса”, пита реторично Фетел. 

3 обиколки до финала, разликата между първия и втория е 3.3 секунди. Но те се оказват недостатъчни за Фетел да настигне Хамилтън и така трикратният световен шампион печели Гран При на Испания. Себастиан финишира на 3.4 секунди, но поне остава лидер в класирането при пилотите. Трети финишира Даниел Рикардо и така си осигурява първия подиум този сезон.

Спорт портал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>