Фресно де ла Вега се готви за празника на камбата

zx450y250_2144163Чушката е зеленчукът, който е в центъра на доста фестивали в Испания и дори се е изкачил върху герба на Фресно де ла Вега. Тази събота и неделя жителите и гостите на това село, наричано още “градината на Леон”, се събират за празника на камбата. Той ознаменува края на активното бране, което започва още в началото на август и приключва в последните дни на септември.

Фресно де ла Вега се готви за празника на камбатаВсяка година се провежда конкурс за най-тежка чушка
Фотограф: Кметството на Фресно де ла Вега

До миналия век във Фресно де ла Вега е имало две енории – Сан Мигел и Сан Андрес, а по време на празниците избуявало съперничеството – чии градини са по-красиви, по-богати и дават по-вкусен плод. Понякога споровете ставали толкова разгорещени, че дори свещениците не успявали да ги укротят и се налагало графът на Валенсия и Оняте да се намесва като арбитър.

Фресно де ла Вега се готви за празника на камбатаГербът на Фресно де ла Вега.
Фотограф: Кметството на Фресно де ла Вега

По време на празника всичко се върти около чушките – надпревара за най-едрата камба, конкурс за най-добре подреден щанд, опити за количествен рекорд по приготвянето на традиционното ястие  ”пименада” (нещо като чушки с доматен сос), много музика и танци.

През миналата година малко не достигна на най-тежката чушка да достигне килограм. Кантарът показа точно 976 грама, а градинарят, който я е отгледал, си тръгна с награда от 50 евро.

Търговската равносметка също е окуражителна – фестивалът е бил посетен от 30 000 души, а 80-те градинари са пласирали 300 000 кг камби, тоест средно по 10 кг на посетител.

За приготвянето на пиментадата пък били използвани три тона чушки – поравно червени и зелени.

Фресно де ла Вега се готви за празника на камбатаЧаст от празника е приготвянето на пиментада
Фотограф: Кметството на Фресно де ла Вега

Ето и рецептата (указаните количества са за две порции):

Половин килограм червени и също толкова зелени чушки и три големи домата се изпичат във фурна, обелват се и се изчистват семките. Изтеклият по време на чистенето сок се събира, прецежда и връща при зеленчуците. Чушките се нарязват на ивици, а доматите – на парчета. Добавя се лукът, нарязан на ивици. Ястието се овкусява с морска сол и зехтин и се кипва върху огън да изври течността.  Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>