Френски фермери блокираха граничен пункт с Испания с обвинения за дъмпинг

zx450y250_2361115Около 200 френски селскостопански производители блокираха тази сутрин граничния пункт Булу на границата с Испания, протестирайки срещу “икономическия дъмпинг”, практикуван според тях от съседната страна, съобщи агенция “Франс прес”.

“Искаме Франция да внесе иск срещу Испания за икономически дъмпинг”, заяви председателят на френската федерация на синдикатите на селскостопанските производители (FDSEA) Иван Арис, който участва в проявата, насочена срещу испанските камиони, влизащи във Франция по магистрала А9.

Когато килограм праскови струва 1.10 евро в Мадрид, а във Франция влиза на цена 0.50 евро, това е икономически дъмпинг, посочи той, като допълни, че в Испания работната ръка е по-евтина и критикува още и социалния дъмпинг.

“Прасковена война” избухна между Франция и Испания след оплаквания от френски фермери, че испански земеделци подбиват цената на плода на френския пазар. Френският министър на земеделието Стефан льо Фол заяви, че вносната продукция ще бъде проверена за “съответствие с правилата за продажба на плодове и зеленчуци”.

Льо Фол обеща на лидерите на фермерите, че “нарушенията ще бъдат наказани”, ако бъде установено, че продукцията е била внесена без уточняване на произхода ѝ, качеството и цената, както изискват европейските регулации.

Председателят на Федерацията на френските овощари Лю Барбие заяви, че испанските фермери продавали стоката си във Франция на по-ниска от цената на едро в Испания. Той допълни, че те доставяли плодовете във френските супермаркети без първо да определят цена, като я посочват по-късно, за да подбият тази на френските си конкуренти.

Френските овощари твърдят, че не могат да се съревновават с испанските си колеги, чиито разходи за труд и режийни разноски са по-ниски. Лю Барбие заяви, че производството на праскови и нектарини е намаляло наполовина във Франция за по-малко от десет години. /Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>