Фондовете за имоти набират скорост в Испания

0000168958-article3Заради все още слабата икономика не е ясно доколко ще се оправдаят очакванията на инвеститорите, търсещи по-висока доходност.

Фондовете за инвестиции в имоти набират скорост в Испания заради сигналите, че пазарът на бизнес имоти в страната започва да излиза от кризата, пише Wall Street Journal.

Миналата седмица започна търговията с акции на Hispania Activos Inmobiliarios, като преди това компанията набра 500 млн. евро от първичното публично предлагане. Преди това този месец Lar España Real Estate стана първият фонд за имоти, листнат на борсата в Мадрид, като набра 400 млн. евро от инвеститори.

Все още нито един от фондовете не притежава имоти. Те набират средства, за да купуват недвижими имоти в Испания, посочва изданието.

Реакцията на пазарите към фондовете беше позитивна и демонстрира нарастващият апетит на инвеститорите към пазара на бизнес имоти в Испания. Акции на Hispania си купиха и големите американски инвеститори Quantum Strategic Partners Ltd. и Paulson & Co.

Според експерти интересът към испанския пазар на бизнес имоти се определя от относително по-високите нива на доходност и ниските лихви.

 През 2013 г. инвестициите в бизнес имоти в Испания са достигнали 5,2 млрд. евро – два пъти повече спрямо 2012 г. и най-много от 2008 г. насам, сочат данни на консултантската компания CBRE. Чуждите инвестиции са били 3,7 млрд. евро – над две трети от общия обем, като от Северна Америка са били вложени около половината от тези пари.

Заради все още слабата икономика обаче не е ясно доколко ще се оправдаят очакванията на инвеститорите. Няма как да се очаква ръст на наемите, докато не се раздвижи заетостта и потребителите не започнат за харчат повече.

Правителството на Испания подготви почвата за създаването на фондове за инвестиции в имоти в началото на миналата година. Освен Hispania и Lar España още два по-малки фонда се листнаха на алтернативния сегмент на мадридската борса, допълва изданието. Още 15 подобни фонда са били регистрирани от данъчните власти на Пиренеите.

Подобни тенденции се наблюдават и в други тежко засегнати от кризата държави, например в Ирландия. Търговията с акциите на първите два фонда за инвестиции в имоти в страната започна през 2013 г. Италианското правителство също планира промени, за да насърчи сектора.

Надига се обаче и вълна от критики срещу най-новите фондове за инвестиции в имоти в Испания и Ирландия. Те се управляват от отделни компании и имат доста сложна структура, която води до допълнителни разходи, а и отваря вратичка за конфликт на интереси.

Някои анализатори предупреждават също така, че инвеститорите поемат сериозни рискове, тъй като не знаят какви имоти ще започнат да купуват тези фондове.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова /Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>