Фенове на “Барса” изплашиха Мадрид с шотландски знамена

2111085206Политически страсти в Испания съпътстват утрешния финал за Купата на краля в Испания! Ден преди двубоя между футболните отбори на “Барселона” и “Севиля” на мадридския стадион “Висенте Калдерон”, съдът взе историческо решение – допусна развяването на каталунски знамена в столицата.

Става дума не за официалните знамена на провинцията, а за сепаратистките флагове известни като Estelada (виж долу – б.а.). Мярката на съда е резултат от официална жалба на футболен клуб „Барселона” срещу първоначалната забрана на въпросните символи. Юристите на отбора пледираха, че, със забраната за развяването на каталунски флагове, се накърнява правото на правото на свободно изразяване на привържениците на клуба.

Премиерът на Каталуня – Карлес Пучдемон приветства решението с коментар в профила си в „Туитър”. Едновременно с това той призова за оставки сред магистратите, допуснали забраната преди това.

Впрочем каталунските сепаратисти се бяха подготвили с алтернативна мярка. Те щяха да раздадат на феновете на „Барса” хиляди шотландски знамена. Препратка към неотдавнашния референдум за независимост на Шотландия. Той се състоя през 2014-а година. Месеци по-късно каталунците искаха да проведат идентично допитване, но конституционният съд го спря. Вотът все пак се състоя, но неофициално.

Барселона
(Photo: btvnovinite.bg)

Именно опасността от развяването на шотландските знамена, като пряко предизвикателство към централната власт в Мадрид, може да се е превърнало в катализатор на решението на испанския съд, коментира „Евронюз”.

Впрочем проявите на спортните клубове на „Барселона” нерядко са се превръщали в арена за проява на каталунски сепаратистки вълнения. Така например през 2004-а година, на мач на футболния клуб е поставен рекорд за най-голямо веещо се знаме на планетата. Сещате се – каталунско. То е с площ 13 545 кв. м и тегло от 1,2 тона.

Знамето на раздора

Естелада

 

Флагът, известен като Estelada не е официален символ на испанската провинция. Той е създаден от каталунските сепаратисти в зората на ХХ в., а моделът е заимстван от знамената на Пуерто Рико и Куба. Оттам и специфичният дизайн – син триъгълник с бяла звезда вътре. Заради това е и прякорът Bandera Estelada или флагът със звездата. Именно триъгълникът със звездата отличава знамето на сепаратистите от официалното райе на Каталуния. Съгласно статута на автономната провинция, одобрен през 2006 г., флагът представлява четири хоризонтални червени линии на жълт фон.

БТВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>