Феновете на световно известния испански ресторант “Ел Були” наддават за вечеря с главния готвач

índice

Феновете на известния испански ресторант “Ел Були” (elBulli), които не са успели да получат възможност за резервация в него, преди да затвори преди повече от година, сега имат шанс да вечерят заедно с неговия известен главен готвач. За целта трябва да си купят една от двете вечери с Феран Адриа на търг на известната аукционна къща Sotheby’s, предаде “Ройтерс”.

Двете вечери, всяка от които е за четири души, ще са част от предложенията на търгове през април в Хонконг и Ню Йорк. Тогава почитателите на “Ел Були” ще имат възможност да купят и част от винената изба на ресторанта, оборудване и различни други сувенири чрез наддаване.

“Това е уникално преживяване… да вечеряш с определено най-креативния главен готвач в света”, коментира Джейми Ричи, президент на винената секция в Sotheby’s за американските континенти и Азия.

На двата търга ще бъдат продадени общо 8800 бутилки от избата на “Ел Були”, чиято стойност може да се изчисли на около 1 млн. долара. Ричи обаче казва, че е трудно да постави предполагаема цена на вечерите с Адриа в ресторанта на брат му Tickets в Барселона.

Наддаването за една вечеря, което ще се проведе на 6 април в Хонконг и на 26 април в Ню Йорк, ще започне от 5 хил. долара.

Приходите от търговете ще бъдат дарени на фондацията “Ел Були” (elBulli) – кулинарен център, който се подготвя да отвори врати през 2014 г. в Испания.

50-годишният готвач Адриа е известен с това, че превърна пяната в кулинарна форма на изкуство и 27 години бе начело на световноизвестния ресторант, отличен с три звезди “Мишлен” и намиращ се северна Каталония, преди той да затвори врати през 2011 г.

“Ел Були” освен това четири последователни години печели първото място в класацията на “Сан Пелегрино” за 50-те най-добри ресторанти в света, съставяна от сп. “Ресторант” (Restaurant Magazine). /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>