Училища от Сливница и испанския град Редондела се побратимиха покрай програмата “Шах в училище”

zx450y250_2201811Училища от Сливница и испанския град Редондела се побратимиха покрай “Шах в училище”. Целта е двете страни да популяризират програмата, да организират онлайн турнири и да осъществят обмен.

Миналата година СОУ “Св. св. Кирил и Методий” стана първото училище в Европа, което се включи в програмата. Кметът на Сливница Васко Стоилков обясни пред “Дневник”, че вече около 90 от общо 240 деца са се записали и играят шах по два часа седмично.

Той предложи побратимяване и между двата града. Това стана на събитие с конферентна връзка, в която участва и президентът на Европейския шахматен съюз Силвио Данаилов.

Редондела, разположен в Северозападна Испания, близо до Виго, се включва с проекта с 13 училища. ”Шахът е много популярен в Испания. Затова не е учудващ този интерес от тяхна страна”, каза пресдиректорът на Европейския шахматен съюз Бойко Христов.

Програмата беше една от основните точки в предизборната кампания на Данаилов. В България след Сливница интерес към “Шах в училище” има и от софийски училища. /Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>