Управляващите в Испания губят Мадрид и са с най-слабия изборен резултат от 20 години

zx450y250_2539878Управляващата Народна партия в Испания продължава да събира най-много гласове сред избирателите, но резултатът от неделните регионални избори са за нея най-слабите от повече от 20 години насам, съобщи “Ройтерс”.

Гласувалите отнеха мнозинството ѝ на много места и така демонстрираха недоволство от четири години на орязване на бюджетните разходи и поредица от корупционни скандали, обяснява агенцията.

Екзит половете след края на изборния ден в 13 от 17-те провинции и над 8000 градове показват, че водещите партии в страната ще трябва да преговарят за коалиции и да правят компромиси.

Потвърждава се възходът на популистката Podemos (Ние можем) и пропазарната Ciudadanos (Гражданите), отправящи предизвикателство към традиционния двупартиен модел на управление през последните 40 години.

Народната партия на премиера Мариано Рахой вероятно губи мнозинството си в такива свои крепости като Мадрид и Валенсия и дори леви коалиции може да я изпратят в опозиция за пръв път от средата на 90-те години насам.

Лоши новини идват и за сепаратистите в Каталуня. В Барселано води коалиция, предвождана от Ада Колау и подкрепяна от Podemos, която побеждава борещите се за независимост партии  Convergencia i Unio (CiU) и Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). / Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>