Управляващата Народна партия на Испания претърпя поражение в регионалните избори

0000195355-articleСнимка: Ройтерс

Големите печеливши в навечерието на националните избори през ноември се оказаха новите формации Подемос и Сиудаданос.

Управляващата Народна партия на Испания претърпя поражение в регионалните и местните избори в неделя, след като гласоподавателите наказаха премиера Мариано Рахой за четирите години на тежки съкращения на разходите и поредицата от корупционни скандали.

В тест на националните нагласи в навечерието на очакваните през ноември парламентарни избори Народната партия отчете най-слабия си резултат от повече от 20 години. Новината чертае несигурно бъдеще пред управляващата коалиция след значителното фрагментиране на вота на испанските гласоподаватели, пише CNBC.

Испанците отхвърлиха статуквото, определяно от Народната партия и основния конкурент – социалистите, с които се редуват на власт от края на диктатурата преди 40 години, и избраха промяната в лицето на две нови партии – пазарно-ориентираната Сиудаданос (Ciudadanos – “Гражданите”) и противопоставящата се на строгите икономии Подемос (Podemos – “Можем”).

Бъдещето на Рахой изглеждаше и преди изборите мрачно въпреки стратегията му да заложи на един ускорен икономически растеж и да спечели втори мандат по-късно тази година. Планът обаче бе сериозно компрометиран от слабото представяне на партията му.

“Това е шамар за Народната партия. Очакванията за страх от новото не се оправдаха и хората гласуваха за “Сиудаданос” и “Подемос”, заяви Хосе Пабло Ферандис, главен социолог в Metroscopia.

Въпреки че Народната партия получи повече гласове от всяка друга страна, тя и социалистите не запазиха мнозинствата си в контролираните досега области. Двете партии ще трябва да преговарят за коалиции с по-малките формации в 13 от 17-те региона в Испания, които гласуваха в неделя заедно с над 8000 малки и големи градове.

“Нагласата на инвеститорите за Испания може и да е благоприятна, но политическата сцена се превръща в много по-фрагментирана, изпращайки лош сигнал за стабилността и силата на правителството след парламентарните избори по-късно тази година”, каза Николас Спиро, анализатор в Spiro Sovereign Strategy.

Народната партия отчете най-лошия си резултат в общинските избори в страната от 1991 г. насам и изгуби своето абсолютно мнозинство в регионални бастиони като Мадрид и Валенсия, където потенциалните леви коалиции може да изпратят партията в опозиция за първи път от 20 години насам.

“Време е за тотална промяна”, каза 31-годишната учителка Наталия Сендехас, живееща в старата част на Мадрид Лавапиес, където имигрантите и работническата класа се срещат с любителите на нощния живот и туристите.

В Барселона друга лява коалиция, оглавявана от бившия активист Ада Колау и подкрепена от Подемос, победи борещата се за независимост Конвергенсиа и Унио (Convergencia i Unio – “Конвергенция и съюз”) и лявата Републиканска партия на Каталуния, което бе шамар за сепаратисткото движение в областта.

“Хората спечелиха тук, не статуквото”, каза Колау пред ликуващите му поддръжници, коментирайки резултатите на Народната и Социалистическата партии.

По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Десислава Попова / Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>