Умори ли се “Подемос” да може в Испания?

0000280997-article2Снимка: архив Reuters

Колеблив и уморен: това е впечатлението, което оставя напоследък лидерът на испанската партия “Подемос” (“Ние можем”) Пабло Иглесиас, подобно на своята радикална лява партия. След експлозивния си растеж в Испания “Подемос” се бори да се справи със загубата на подкрепа два месеца преди парламентарните избори.

“Подемос” беше създадена през януари 2014 г. от група преподаватели по политически науки, решени “да използват възмущението за политически промени”. Четири месеца по-късна малката партия изненада всички, печелейки пет места на изборите за Европейски парламент.

Възход и падение

Отхвърляйки мерките за икономии и корупцията, през януари 2015 г. партията дори достигна до първото място по популярност сред гласоподавателите за предстоящите на 20 декември парламентарни избори.

Няколко месеца по-късно обаче “Подемос” и нейният 37-годишен кандидат-премиер понесоха множество тежки удари, включително неуспеха на техния гръцки съюзник “Сириза” да избегне мерките за икономии.

“Подемос” преживя напълно непропорционален възход след европейските избори”, каза пред АФП Хакобо Риверо, който написал наскоро есе за партията.

Тази “вълна на успех” скри “загубата на връзка с местните й активисти”, дължащ се предимно на нейното нежелание да се съюзи с други леви формации. И “към това се прибавя прекомерното медийно внимание, което ги направи банални”, смята той.

Серия от проучвания, последното от които публикувано вчера, потвърждават спада в популярността на “Подемос” сред избирателите. Партията вече е едва на четвърто място, зад двете големи партии, консерваторите и социалистите. Даже “Сиудаданос”, малка центристка партия бореща се срещу корупцията и за “разумни промени”, изпреварва “Подемос”.

Първото разочарование настъпи през март, когато, на местните избори в Андалусия, “Подемос” не успя да се пребори със социалистите, които бяха преизбрани въпреки корупционните скандали.

След това един от основателите на партията, Хуан Карлос Монедеро, би принуден да я напусне заради скандал, че не е декларирал правилно 425 000 евро, получени от банка на управляваните от левицата латиноамерикански страни, включително Венецуела и Куба.

Местните избори през май, изведоха на власт “възмутените” кметове Мануела Кармена в Мадрид и Ада Колау в Барселона, бяха слабо утешение, защото получените от “Подемос” гласове “бяха далеч по-малко от очакванията”, подчертава политологът Хосе Игнасио Торебланка.

Решен да отнеме премиерския пост от Мариано Рахой, Пабло Иглесиас смяташе изборите в Каталуния на 27 септември за трамплин. “Подемос” обаче понесе тежко поражение там, последвано от оставките на осем нейни кадри в Каталуния.

Отворен към диалог или изтощен?

“Ако парламентарните избори се бяха състояли през януари, щяха да се представят много добре, но оттогава насам всеки ден е борба”, резюмира Торебланка.

“Смятам, че за тях е трудно да бъдат нещо повече от партия, която изразява яростта” и надеждите на хората, казва анализаторът, според когото “политическото послание на “Подемос” е по-скоро емоционално, отколкото рационално”. “Този тип послание, което работеше преди година, защото хората бяха толкова възмутени, че не искаха да говорят за минимална заплата и за технически въпроси, вече се изчерпва”, смята той.

По време на предаван по телевизията дебат в неделя Пабло Иглесиас изглеждаше необичайно отстъпчив пред кандидата на “Сиудаданос”, 35-годишният Алберт Ривера, който представяше конкретни икономически проекти. Иглесиас беше “наистина зле подготвен”, отсича Риверо.

Вече го укоряват и за неговата умереност. Има “усещане сред избирателите, че това, което той казва, се променя в зависимост от това, пред кого говори”, заявява Иван Хил, автор на биография на Иглесиас.

За Ирене Монтеро, представителка на “Подемос”, целта обаче е била да се представи различен образ от този на оратора, привикнал към разпалени дебати: “Колко пъти чухме, че Пабло е арогантен, че не изслушва? Видяхме един Пабло, открит към диалог, който се съгласява с аргументите на друг политик, когато е необходимо”.

“Разбира се, че е уморен, при ритъма с който работи от повече от година!”, допълва тя.

Най-критичните активисти призовават за ново сплотяване на редиците. Преди една седмица обаче ръководството на “Подемос” призна за първи път, че партията не може да спечели парламентарните избори.(БТА)

По публикацията работи: Боряна Павлова / Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>