Удрят доходите на гурбетчиите

476154_1Приходните агенции на всички страни-членки на Европейския съюз ще си обменят пълна информация за доходите на българите, които работят зад граница. Тя ще бъде предавана автоматично на Националната агенция за приходите, става ясно от проекта за промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс, съобщава в. “Стандарт”.
В проекта са записани промени, които засягат автоматичния обмен на информация между приходните агенции на всички страни от ЕС, който става задължителен за всички членки на съюза. Според текстовете родните работодатели ще трябва да информират НАП за изплатените доходи на чужденци (граждани на ЕС), които работят у нас.
Промяната означава и че чуждестранните приходни агенции ще изпращат към българската НАП същата информация за доходите на българи, работещи в техните страни. Такава информация ще трябва да предоставят фирми и самоосигуряващи се, които плащат възнаграждения, пенсионноосигурителни дружества и застрахователни компании.
В последния случай задължително ще трябва да се подава информация само за изплатени суми по застраховки “Живот”. Ако платецът на доходите не е фирма или самоосигуряващо се лице, чужденецът ще трябва сам да декларира размера на дохода си пред местните данъчни. Освен това към приходните администрации ще постъпват и данни за доходите от продажба или замяна на недвижимо имущество на чужденците.
Сроковете за предоставяне на информацията пред данъчните ще бъде до 30 април на годината, следваща тази, през която е бил изплатен доходът. Предвидени са и глоби, ако фирмите не предоставят изискваната информация – имуществена санкция в размер на 250 лв. за всеки работник.
При повторно нарушение глобата скача до 500 лв. Така реално НАП ще разполага с данни за получени заплати, пенсии и застрахователни обезщетения в чужбина.
Както е известно, ако българин работи в друга страна от ЕС по-малко от 6 месеца, той ще трябва да плати данъците си в България. Текстовете предвиждат още делегиране право на шефа на НАП да изисква информация за чуждестранни лица, която попада в сферата на банковата тайна.
Това ще се случва след специално запитване от страна на компетентните органи от страните от ЕС.  Източник: http://newsbg.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>