Увеличава се броят на имигрантите в Германия от задлъжнелите членки на ЕС

Броят на гърците, които са се преместили в Германия, е нараснал с почти 80% през първата половина на годината, тъй като работниците от засегнатата от кризата южноевропейска държава търсят убежище в най-голямата европейска икономика, сочат оповестените днес данни, цитирани от ДПА и БТА.

Германската статистическа служба съобщи, че 501 000 чужденци са се преместили да живеят в страната в периода януари – юни 2012 година, което е увеличение от 15% спрямо същия период на миналата година.

Германската икономика забави растежа си през последните месеци, но икономистите очакват страната да избегне рецесията, която обхвана част от страните в еврозоната.

Последните данни сочат увеличение на имигрантите от страните, които са в центъра на продължаващата вече доста време криза, като броят на пристигналите от Гърция е нараснал с 78%, а от Испания и Португалия – с 53%.

Миналата година Германия е отчела растеж на имиграцията от 20%.

Статистическата служба уточни, че най-голям брой имигранти – 306 000 – са пристигнали от Европейския съюз. Чистата миграция – разликата между пристигнали и заминали – за първата половина от годината е скочила с 35% до 182 000 души.

/dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>