Убийството на Караско било лично отмъщение

5170cc984f414ae20a28f086329cbfe3Управляващи и опозиция в Испания отмениха днешните си митинги в кампанията за евроизборите заради убийство на Исабел Караско, ръководител на местното правителство в провинция Леон и регионален лидер на Народната партия.

59-годишната Караско беше застреляна около 17 часа вчера и е починала на място. В полицията вече разпитват арестуваните по случая. Представителят на властите Рамиро Руис Медрано уточни, че задържаните са две жени – майка и дъщеря, на 55 и 35 години. Те са съпруга и дъщеря на полицейски инспектор. Оръжието на убийството вероятно не е служебният пистолет на инспектора, съобщиха още от полицията. На местопрестъплението са намерени четири гилзи. Жената, стреляла по Караско, се е опитала да избяга с паркирана наблизо кола, твърдят свидетели.

Вероятният мотив за убийството е лично отмъщение. Дъщерята е работела в местното правителство и преди две години е била уволнена. Конфликтът се е задълбочил след съдебното решение от миналата седмица, според което тя е трябвало да върне пари, получени неправомерно.

Според колеги на Исабел Караско нищо не е предвещавало трагедията. Нито в полицията, нито в която и да е институция са получавани сигнали за заплахи срещу нея.

В Леон беше обявен тридневен траур. Освен управяващата Народна партия опозиционната Социалистическа партия също отмени предизборните си прояви.

Исабел Караско влиза в политиката през 1987-а година, когато лидер на Народната партия е Хосе Мария Аснар. Дълги години работи във финансовите и данъчни отдели на провинция Леон. От десет години оглавява местната организация на Народната партия, а от 2007-а г. ръководи и регионалното правителство. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>