Тънкости при приготвянето на сосове

índice

Сосовете са важно допълнение към печени, пържени, задушени ястия. Добре подбрани и правилно съчетани вкусово и ароматно подправени, те подобряват качеството на ястието и дават възможност за голямо разнообразие.

Сосовете трябва да се подбират така, че да подчертават специфичния вкус и аромат на ястието, към което се поднасят. Отварите и бульоните трябва да се ползват като разтворители на сосове вместо обикновена вода. Те подобряват извънредно много вкуса им.

Сосовете в зависимост от температурата, при която се поднасят, са топли и студени.

Топлите сосове се приготвят на базата на маслено-брашнена или само маслена съставка с добавка на ароматни подправки или на основата на зеленчукова съставка със или без добавка на сгъстител. В техния състав широко са застъпени рибни, месни, зеленчукови и гъбени отвари и бульони.

Има два вида топли основни сосове – светли и тъмни.

Сгъстяването на топлите сосовете става по няколко начина:

1. Чрез разтваряне на предварително запечено брашно в студена отвара или бульон – така наречената суха запръжка. В сух тиган се разстила брашното на пласт с дебелина 2 см. и се пече при постоянно разбъркване: за светли сосове, докато брашното получи аромат на печени орехи (без да потъмнее), а за тъмните сосове – до златисто оцветяване.

2. Чрез запържване на брашно в затоплена ( а не пържена) мазнина. Има три основни начина на приготвяне. В единия брашното се прибавя в мазнината като се разбърква 2 – 3 мин., почти без да промени цвета си – този сос е подходящ за светли запръжки. Вторият начин е добавяне на брашното в мазнината и разбъркване до получаването на златисто оцветяване. Третият вариант, подходящ за тъмни запръжки, е запържване на брашното до придобиване на червеникав оттенък.

Студените сосове се приготвят на базата на зеленчукови съставки, сметана, растително масло, яйца и др. Поднасят се в сосиера.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>