Турски плажове или испанско слънце – дилемата на германските туристи

0000361819-article2Снимка: архив Reuters
Турция и САЩ са губещите туристически дестинации на годината, пише германският вестник “Ди Велт”, който се позовава на браншови проучвания и на изводите от годишната среща на германските туроператори.

Не помогнаха нито ниските цени, нито специалните оферти, нито големите отстъпки: туристическата 2017 година беше много лоша за Турция, констатира вестникът. Според автора на статията, отново многобройни германски туристи са обърнали гръб на Турция. На годишната среща на Германския туристически съюз DRV за втори път след 2016 година беше констатирано, че отливът на туристи от Турция се измерва с двуцифрен процент.

В хода на лятото турските туроператори по едно време бяха обнадеждени, защото имаше скок на резервациите „в последната минута”, отбелязва “Deutsche Welle”.

Нека да припомним още, че хотелите по турското Егейско крайбрежие и на Средиземно море около Анталия открай време предлагат много добро съотношение между качество и цени. А сътресенията след опита за преврат през 2016 година принудиха хотелиерите допълнително да свалят цените, което превърна Турция, поне на теория, в още по-привлекателна дестинация.

Факт е, че през изминалия сезон – по данни на агенция „Тревотренд” – тъкмо Турция е на първо място по краткосрочни резервации. Това обаче не променя тенденцията: от 2015 година насам броят на германските туристи в Турция е спаднал почти двойно. Като туристическа дестинация тази страна вече е на трето място за германците – след Испания и Гърция.

Любима дестинация на германците си остава Испания

Другият голям губещ през туристическата 2017 година също дължи отлива отчасти на политически причини. През тази година броят на германските туристи в САЩ е спаднал със 17 на сто. На годишната среща на DRV беше констатирано, че причината се крие не само в обменния валутен курс. Наблюдаваме навярно и ефекта „Тръмп”, констатираха участниците.

Отливат на туристи от Турция очевидно се дължи главно на политическата обстановка там, а не толкова на субективното чувство за несигурност на курортистите. Доказателство е туристическият ръст в страни като Тунис и Египет, където напоследък имаше редица терористични атентати. След дългогодишен спад, през тази година Египет отбеляза туристически ръст от цели 55%, като тенденцията продължава и през зимата, констатират специалистите от германската агенция за проучване на потреблението GfK. Добър ръст има туризмът и в Мароко.

За изминалото лято любима дестинация на германците си остава Испания – не само като брой на туристите, но и като оборот. От GfK констатират, че всяко четвърто евро, което германците харчат за отпуска, отива в Испания.

По публикацията работи: Боряна Павлова

ДНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>