Туроператорът, изоставил деца в Испания, има и други нарушения

07bbafda52391e5dcc26db9ff8fb8dc5Туроператорът “Гъливер Травел”, който не плати нощувките в Испания на група от 31 български ученици, е извършвал нарушения и преди, съобщи Министерството на туризма. В същото време законът не позволява на властите да забранят на дружеството да работи.

През октомври 2014 г. застрахователно дружество е завело преписки на щети по претенции на туристи, на които не са осъществени туристически пътувания. На туроператора са съставени актове за нарушение, които обаче не са влезли в сила, защото се обжалват в съда.

Министерството разяснява, че според сегашното законодателство докато административното нарушение не бъде установено с влязъл в сила акт, фирмата може да продължи да работи. Туроператорът има валидна застраховка до 22 април 2016 г. с лимит 75 хил. лв.

Ведомството ще предложи промени в законодателството, с които дейността на туроператорите да може да бъде спирана превантивно още в началото на процедурата за установяване на административно нарушение. Ще бъде променена и наредбата за организиране и провеждане на детски и ученически отдих и туризъм, която също вече е остаряла.

Министерството на туризма е в постоянен контакт с Министерството на външните работи и Комисията за защита на потребителите и има готовност да съдейства съгласно компетенциите си, уверяват оттам. / Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>