Туристическият сезон подобри данните за безработицата в Испания през лятото

Turismo-EspanaПроцентът на безработните в Испания спадна през третото тримесечие благодарение на успешния туристически сезон, съобщи “Ройтерс”.

Безработните в периода юли и септември са 26 на сто при 26.3 процента през предходното тримесечие. Това означава, че в разгара на лятото 5.9 млн. испанци са били без работа, показват даннните на Националния статистически институт на страната.

Според тях заетите през периода са се увеличили до 16.8 млн., което е увеличение на броя за второ поредно тримесечие. Данните обаче са далеч от тези в началото на 2008 г., когато работещите испанци са били 20.4 млн.

Безработицата в Испания рязко се увеличи, след като балонът на имотния пазар се спука през 2008 г. и страната навлезе в петгодишен икономически спад.

Така актуалните данни показват, че почти една трета от всички безработни в еврозоната са испанци. Испания е на второ място по безработица сред 17-те страни от общия валутен съюз.

Успешният летен туристически сезон, подпомогнат от притеснението на хората, които търсят повече слънце, да отидат в Северна Африка подкрепи пазара на труда в Испания. Този ефект обаче няма да оказва влияние на данните през последното тримесечие на годината. /Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>