Токсичен облак обгърна градове край Барселона след взрив в химически завод

zx450y250_2471171source-reuters-galФотограф: Ricard Sole Figueras

Трима души бяха ранени при експлозия в химически завод в северната част на Испания в четвъртък. Власти съветват жителите на няколко по-малки града в близост до Барселона да си останат по домовете заради разпространението на голям токсичен облак, предаде “Ройтерс”.

Регионалното правителство на Каталуния излезе с изявление, че се е получил контакт между два химикала, докато са били транспортирани до завод, собственост на испанската компания SIMAR, което е довело до взрива. От компанията все още не са коментирали официално.

На телевизионни кадри и снимки от района на Игуалада, на около 60 км. от Барселона, се вижда гъст оранжев облак, който се приближава към жилищните райони.

Каталунските власти посъветваха хората да затворят прозорците си и да останат по домовете си като предпазна мярка и затвориха някои пътища в района, както и жп линията.

Токсичен облак обгърна градове край Барселона след взрив в химически заводФотограф: Alba AribauReuters

До 13:00 часа българско време (1100 GMТ), ограниченията са били частично вдигнати, въпреки че службите за спешна помощ все още съветват децата, възрастните хора, както и бременните жени да стоят на закрито в шест засегнати населени места. Един от двата химикала – азотна киселина, е силни корозивен и токсичен, прдупреждават властите.

Източник Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>