Токио 2020 спечели надпреварата с Истанбул и Мадрид и ще е домакин на олимпийските игри

ZAHA HADID REFORMARÁ EL ESTADIO DE TOKIO QUE PODRÍA ACOGER LOS JJOO DE 2020Големият фаворит за домакин на летните олимпийски игри през 2020 г. Токио оправда очакванията и спечели. Японската столица изпревари Истанбул и Мадрид във финалното гласуване сред членовете на МОК в Буенос Айрес.

Токио ще организира игрите за втори път след 1964 г. Това е общо третата победа за града, ако се прибави и спечеленото домакинство през 1940 г. Тогава обаче игрите не се проведоха заради Втората световна война.

При представянето на кандидатура си японците наблегнаха на сигурността и финансовата стабилност. “Ако изгубите нещо, ще го намерите. Дори да са пари. Ние сме най-сигурният град в света. Най-добрият по отношение на качеството на транспорта и хотелите. Имаме най-симпатичните таксиметрови шофьори”, заявиха азиатците.

“Не говорим за бюджет, а за средства, които са на разположение и могат да бъдат използвани още утре”, беше друго ключово послание.

Честността също беше посочена като основна спортна добродетел. “Ние нямаме нито един случай с положителна допинг проба. В някои страни има уговаряне на мачове, незаконни залози и допинг. В Япония през последните години видяхме най-доброто от спорта. Цялото олимпийско семейство може да спечели от нашата всеотдайност и иновациите. Това е една възможност”.

Основните опасения, свързани с Токио, са насочени към проблема с АЕЦ ”Фукушима”. Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе каза, че ситуацията с централата е под контрол.

При гласуването първият отпаднал се оказа Мадрид. Испанската столица събра равен брой гласове с Истанбул и се наложи балотаж между двете кандидатури. Тогава турският град беше предпочетен. Така за трети пореден път и за общо четвърти Мадрид не успя да спечели мечтаното домакинство.

Испанците акцентираха, че ще осигурят модела на бъдещите домакинства с икономичен бюджет. Кметът на Мадрид Ана Ботея обеща много забавления, на каквито испанците са специалисти.

В турското представяне основното послание беше мирът. Премиерът Реджеп Таийп Ердоган наблегна на значението на евентуалното домакинство за осигуряването на мир в региона. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>