Таррагона – “Соройа. Рисунки върху пясъка”

joaquin-sorolla-i-el-balandrito-i-1909-oleo-lienzo-100-x-110-cm-museo-sorolla-madrid“Соройа. Рисунки върху пясъка”, така е озаглавена изложбата на испанския художник Хоакин Соройа, открита в каталунския град Тарагона. Тя представя неизлагани до момента творби на автора.

Conferencia inaugural Sorolla Mini #818548737Експозицията, организирана от мадридския музей “Соройа” и касата “Ла Кайша”социални проекти, е поместена в сградата на “Ла Кайша” на главната улица в Тарагона.

galeria_expo4_4Представени са повече от 100 творби на валенсианския импресионист Хоакин Соройа, живял и творил през 19-ти и 20-ти век.

CAST Joaquín Sorolla. Saliendo del baño, 1915 #591807871Неизлаганите досега произведения са разделени в пет художествени цикъла. Те са посветени на разходките край морето, лодките, жената, радостта от водата и насладата от плажа. Идеята е да се покаже непознатата част от творчеството на испанския художник, с оглед задълбочаване  в художествения му свят.

Рисунките с молив и пастел и маслените картини имат за цел да предизвикат духовен диалог на критика и анализ  с посетителя.

Рисунките допълват живописта така, както известните му творби, наричани “цветни щрихи”. Този диалог е възможен не само поради значимостта на картините, а и защото се прокрадват като нишка през цялостния естетически свят на валенсианеца.

Изложбата е със свободен вход и ще остане открита до пети март.

IMG-20161115-WA0009РОСИЦА ВАСИЛЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>