Тарагона – резиденция на римските императори Август и Адриан

b189abdb8e971794e62349115b2924d6Тарагона е един от най-древните градове на Испания е столица на едноименната провинция и се счита за „сърцето” на крайбрежната ивица Коста Даурада.

Тарагона има изключително богато историческо минало. Градът е основан от римляните през 3 век преди новата ера, на мястото на още по-старо иберийско селище.

По-късно във времето Тарагона е резиденция на римските императори Август и Адриан.

И до ден днешен са съхранени паметници т римската епоха – части от градската стена дълга 1100 метра и висока 12 метра, построена през от римляните през трети век преди новата ера..

Ако посетите Тарагона предстои ви и разходка из римския амфитеатър, сцена на кървави гладиаторски битки през първи век преди новата ера…

След 400 годни арабско владичество, което приключва през 1117 г., градът е бил значително преустроен.

Изключително любопитно е че Тарагона има две главни улици, с едно и също име – Rambla.

Новата Рамбла (Rambla Nova) е централната улица на съвременния град, по която се издигат разкошни сгради в стил модерен, барок и неокласицизъм. На тази улица е и фонтанът, който изобразява четирите континента.

Старата Рамбла (Rambla Vella) е успоредна на Новата и е близо до пристанището и до историческия център на града.

В Тарагона има много музеи, които съхраняват историческото и културното наследство на региона.

Най-старият музей тук е Музея на Романската култура (Museo de la Romanidad), разположен в кулата, в която по време на римското владичество се е разполагала администрацията.

Удивление буди църквата Catedral de Santa Maria – най-големият храм не само в града, а и в цяла Каталония.

Строителството на този великолепен храм започва в края на ХІІ век, изграден е във формата на гръцки кръст, а в архитектурата му умело се съчетават елементи на романски и готически стил.

Тарагона е един от най-известните и най-красивите исторически и културни центрове на Испания, това е град интересен за посещения по всяко време на годината.

Не бива да се забравя, че Тарагона е традиционно място за провеждане на ефектните испански празници и карнавали, известни не само в Испания, а и по цял свят.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>