С промени в закона за прозрачността Испания ще се бори с корупцията

transparencia informacion - 2Испанските депутати внесоха промени, за да подсилят първия в страната закон за свобода на информацията, насочен срещу корупцията и имащ за цел да възстанови сриващото се обществено доверие в политиката и правителството, съобщи “Ройтерс”.

Испания е единствената страна в Европейския съюз без закон, който да гарантира на гражданите правото на информация за начина, по който се използват публичните средства. Очаква се законодателството да мине и през двете камари на парламента през следващите няколко седмици.

Оригиналният законопроект изключваше важни институции като политическите партии, кралското семейство, лобита, синдикати и асоциации на работодателите, които бяха включени в промените с четвъртък.

“Днес испанската демокрация не може да се сравнява с британската или скандинавските. Личното или политическото поведение, които биха били неприемливи там, тук не понасят никакви последици”, настоя Аитор Естебан, депутат от баската националистическа партия PNV, който подкрепи поправките.

Според новия закон всички нива на правителството ще трябва да предоставят по-ясни публични отчети кои компании имат правителствени договори. За пръв път кралското семейство ще бъде задължено да дава подробна информация за финансите си.

От кабинета на премиера определиха закона като един от най-напредничавите в света, но активисти срещу корупцията заявиха, че той е просто стъпка в правилната посока. Според европейската група Access Info правителството много лесно ще може да отхвърля молбите на гражданите за информация.

Хесус Лискано, председател на офиса на Transparency International в Мадрид, смята, че новият закон ще постави началото на нова ера в достъпа до публична информация. “Това законодателство е изключително важно. В него има неща, които бихме искали да се доразвият, но има и много неща, от които се нуждаехме”, допълни той.

Управляващата Народна партия, която е разследвана по обвинения в незаконно финансиране, бе критикувана, че предлага законодателството, за да изчисти имиджа си. Източник: freeallabc.wordpress.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>