Съюзниците на Рахой поискаха предсрочни избори в Испания

Мариано Рахой Снимка: Ройтерс

 

 0000261772-article3Либералната партия „Сиудаданос“, която е съюзник на премиера Мариано Рахой, поиска днес предсрочни парламентарни избори и обяви, че ще попречи на социалистическата опозиция да дойде на власт след вот на недоверие срещу правителството, предава БТА.

След като вчера Специализираният наказателев корупция, „Сиудаданос“ поискаха от министър-председателя Рахой да насрочи до няколко седмици нов вот.

От партията обявиха още, че по този начин тя се противопоставя на опита на Испанската социалистическа работническа партия и нейния лидер Педро Санчес да вземат властта чрез вот на недоверие срещу правителството.

Социалистическата партия внесе в петък предложение в долната камара на парламента за вот на недоверие срещу правителството на Мариано Рахой след обявената вчера присъда.

За да бъде успешен, вотът на недоверие трябва да бъде подкрепен от 176 депутати от общо 350 членове на камарата, които да подкрепят евентуален нов премиер на страната.

Генералният секретар на социалистическата партия Педро н съд в Мадрид осъди на общо 351 години затвор членове на управляващата Народна партия по обвинения Санчес свика тази сутрин изпълнителния комитет на партията на федерално ниво, за да бъде обсъдено гласуването.

Според вчерашната присъда представители на Народната партия са взимали подкупи срещу предоставяне на обществени поръчки в няколко испански общини. Съдът също така обяви, че съществува партийна „черна каса“ – твърдение, което партията продължава да отрича, посочва още БТА.

Социалистите вече се сдобиха с подкрепата на радикалната лява партия „Подемос“ за сваляне на правителството, но за да получат мнозинство, им трябват още гласовете на „Сиудаданос“ или на малките националистически партии в парламента, сред които са и каталунските сепаратисти, срещу които Санчес се противопостави заедно с премиера Рахой.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>